ATG

– en förutsättning för Svensk travsport.

Företaget ATG bildades 1974 och var det absolut första spelbolaget i Sverige. Samma år lanserade man även spelformen V64. De fick då det stora uppdraget av Svenska staten att ”Trygga de långsiktiga förutsättningarna för svensk trav- och galoppsport genom att innovativt och ansvarsmedvetet anordna spel på hästar”. Tanken bakom detta uppdrag var att den Svenska staten ville säkra trav- och galoppsportens ekonomiska förutsättningar på lång sikt. Efter det har framgångarna varit stora och ATG har definitivt levt upp till sina åtaganden. I dag har de ett ekonomiskt överskott på ca 1,5 miljoner kronor varje år som går till att utveckla och underhålla all hästsport i Sverige, vilket gör dem till ett mycket betydelsefullt företag. Spelen de tillhandahåller är mycket populära och det är väldigt många människor som idag spelar på trav och galopp, travsporten kan räknas som Sveriges största arenaspel genom tiderna och loppen på banorna runt om i Sverige är fortfarande det vanligaste att spela på. Varje år anordnas ca 1000 olika arrangemang på de olika trav- och galoppbanorna. Ett av de mest populära loppen att spela på idag är V75, namnet ATG står för AB Trav och Galopp.

Att hitta ett ATG-ombud i vårt land idag är inte speciellt svårt, förutom att de finns på webben finns det ca 2000 spelombud som tillhandahåller ATG-spel runt om i landet. Antagligen har du inte längre att gå än till den närmaste kiosken på hörnet för att spela. ATG’s affärsidé är ”Att ge kunderna en rikare fritid genom att med en högkvalitativ trav- och galoppsport som grund innovativt och ansvarsmedvetet göra spel på hästar spännande, underhållande och lättillgängligt”.  Och visst lever de upp till det, mer än väl.

ATG var även med och bildade HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) tillsammans med LRF 1992. De jobbar med att säkerställa avel, uppfödning och den högra utbildningen inom Svensk hästsport. 2003 tog de även över ATG-klinikerna som genom detta blev ett eget bolag vid namn ATG Hästklinikerna AB. HNS drivern flera kliniker över hela Sverige, allt för att hästarna ska vara friska och må bra.