Travbanor

Travbanan är och har alltid varit en populär mötesplats för människor, i genomsnitt är det ca 7000 besökare varje lördag på Sveriges travbanor. Detta gör att travsporten klättrat upp till att bli en av Sveriges största arenaidrotter idag.

De flesta människor som spelar på trav menar att den bästa upplevelsen ges på plats, närheten till de snabba djuren, ljudupplevelsen, dofterna och spänningen går inte att mäta mot att tillexempel följa loppet på TV. Svensk travsport är numera ledande i världen och har verkligen kuskar och hästar i världsklass vilket har gjort oss kända i hela travsportvälden. Stamkunderna på Sveriges travbanor berättar om ett avslappnat och ”otvunget” umgänge med sina medspelare. Den sociala hierarkin existerar inte runt banorna och alla har det gemensamt att de brinner för sporten och att diskutera de olika loppen och dess ekipage.

Det finns idag bara en enda dag om året då inga travlopp körs i Sverige, det är självaste julafton då allt står still. Annars kan man se ett lopp i princip när som helst, även oavsett tid på dagen. På vardagarna kan man gå på det så kallade ”Lunchtravet”, det är mycket populärt eftersom du kan både äta en god lunch och se ett spännande lopp som ett välkommet avbrott under dagen. På kvällarna körs de flesta tävlingarna, med början 18.30 och slut 21.30. Varje lördag kan du beskåda det kända loppet Elitserie V75, detta är det mest populära och lockar väldigt många åskådare.

Svenska banor

Det finns alltså tre stycken riktigt stora travbanor i Sverige som man alltid brukar nämna när man pratar om Svensk Travsport. Här följer en kort presentation om varje:

Solvalla

Det här är i dagens läge den största travbanan i hela Norden, dessutom är det en av de främsta travbanorna i hela världen. Solvalla kan rymma ca 35 000 – 40 000 personer i publiken och förutom traditionella travlopp anordnar de även en hel massa olika typer av evenemang, mässor och företagsevent.

Solvalla är alltså Sveriges nationalarena för svensk travsport, de brukar generellt sett köra travlopp 76 dagar om året med mellan 10 och 12 lopp om dagen. Största dagen i veckan är onsdagar på Solvalla, då kör man de extremt populära loppen; V64 och spelformen Dagens dubbel. Här går även ett antal V75-lopp av stapeln några lördagar under året, då är det extra mycket folk i publiken och man får en riktigt härlig travupplevelse. Dessutom finns det ett antal fina restauranger på Solvalla vilket gör att man kan avnjuta en riktigt god måltid samtidigt som man ser ett lopp. Är man nybörjare har de dessutom ”nybörjarkvällar” där man får en riktigt bra och grundlig introduktion till travsporten i sin helhet.

Jägersro

Jägersro travbana är en av södra Sveriges största publikattraktioner, de har över 250 000 besökare om året och det är dessutom den enda hästsportarenan i Sverige som har både trav- och galopptävlingar.

På Jägersro har hela 40 stycken professionella tränare sin verksamhet, det är över 600 hästar som tränas här och anläggningen är ca 1 miljon kvadratmeter mark stor. På banan är det ca 76 dagar med lopp om året, varje år räknar man med att det spelas för ca 600 miljoner kronor på Jägersro travbana. Detta gör den till medlem i topp tregruppen av travbanor i dagens Sverige.

Åby

Åby travbana är den näst största travbanan i Sverige, varje år har de ungefär 160 00 enskilda besökare. På anläggningen finns det finns det tio olika restauranger och serveringar plus åtta stycken lokaler för olika event och företagsevenemang.

På Åby travbana finns det hela åtta stycken olika träningsbanor samt att de har stallplats för ca 400 stycken hästar. Det är flera hundra tränare, både A och B-tränare som tränar massor med hästar här från olika ställen runt om i den kringliggande regionen.

Enligt dem själva är Åby travbana en komplett anläggning som erbjuder en perfekt blandning av nytta och nöje för hela familjen.