Travsport

Travsportens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, den första organiserade travsporten etablerades under 1800-talet i USA Frankrike, Ryssland, Tyskland, Danmark och Sverige. Då hade man tre stycken olika travraser; Orlov, Anglonormandiska och Amerikanska travare. Alla var varmblodshästar. 1849 föddes en av de viktigaste travhästarna i historien, Hambletonian i USA. Han blev pappa till över 1200 föl vilket gjorde honom till alla amerikanska travhästars stamfader, det finns nästan ingen travhäst i Sverige idag som inte har Hambletonian i sin stamtavla. I USA finns till och med ett travlopp som är döpt efter den, Hambletonian stakes.

År 1900 bildades det Svenska Trafsällskapet i Sverige, de hade då två olika styrelser; Stockholmsstyrelsen och Allmänna styrelsen. Den dåvarande Kungafamiljen hade ett mycket gott öga till trav och som bevis på detta blev Prins Carl ordförande för hela sällskapet med båda styrelser under sig.

1907 invigs den absolut första landbanan för trav i Sverige, Jägersro i Skåne. 1927 invigs Solvalla utanför Stockholm som idag är en av de största och mest välkända travbanorna i Sverige. Det första Svenska travderbyt kördes på Jägersro travbana 1928 och den första vinnarhästen i derby hette Ibrahim Pascha.

Under 1970-talet växer den Svenska travsporten avsevärt och 1974 körs det första V65-loppet på Solvalla. Efter det ökar populariteten ännu mer och idag har vi många travbanor över hela Sverige, de tre största är Åby, Solvalla och Jägersro, men det finns som sagt många fler utspridda över landet och det är väldigt populärt att satsa pengar på trav. Dessutom går det ju numer att satsa på Internet vilket har fått travsporten att sprida sig ännu mer över landet.